Avoin kirje: Ensiapukouluttajien uusi todellisuus

Muistatko ajan, jolloin ensiapukoulutus oli vielä monimuotoista ja laaja-alaista? Kun kokeneet ja osaavat ensiapukouluttajat, sekä akuutti- ja ensihoidon ammattilaiset jaksoivat intoa puhkuen tarjota tietotaitoaan ensiapukoulutuksissa? Nämä päivät tuntuvat nyt kaukaisilta. Korona-aika ja sen jälkeiset vuodet ovat mullistaneet ensiapukoulutuskenttää tavalla, jota harva osasi odottaa. Isoja, jopa ulkomaalaisia pörssiyrityksiä on alkanut ilmestyä alalle, ottaen ohjakset käsiinsä yhdessä perinteisten toimijoiden kanssa. Tämä muutos on kaventanut monimuotoisuutta ja keskittänyt valtaa. Se, mikä ennen oli yhteisön voiman ja hyväntekeväisyyden lähde, on nyt muuttunut kilpailuksi, jossa vain suurimmilla on etuoikeus menestyä.

Kun aiemmin ensiapukouluttajan koulutus avasi ovet omien koulutusten järjestämiseen laajan materiaalipankin avulla, nykyään tämä vapaus on kahlittu. Kouluttajat, jotka ovat maksaneet kouluttajakoulutuksesta, uhranneet aikansa ja vaivansa oppiakseen kouluttamaan parhaalla mahdollisella tavalla, joutuvat nyt maksamaan suuria lisenssi- ja käyttäjämaksuja jokaisesta koulutettavastaan. Nämä maksut eivät vain rajoita pienempien toimijoiden mahdollisuuksia, vaan ne myös estävät yksittäisiä kouluttajia olemasta kilpailukykyisiä hinnoittelussaan, kun isommat organisaatiot nauttivat suurista alennuksistaan suurten koulutusvolyymiensa ansiosta. Miten pieni voisi olla kilpailukykyinen, kun pelkän yhden koulutuksen lisensointimaksut voivat olla tälle jopa satoja euroja suuremmat kuin toiselle isolle organisaatiolle?

Ja mitä vaihtoehtoja jää pienelle toimijalle? Rakentaa omat koulutusmateriaalit ja tarjota asiakkaille verkkokoulutusalustoja nykyaikaisten opiskelutapojen tueksi? Tämä vaatii investointeja, joihin harvalla yksittäisellä kouluttajalla on varaa ja ymmärrystä. Näin ensiapukoulutuksesta on tullut raakaa bisnestä, jossa pienemmät toimijat jäävät jalkoihin.

Missä menetimme tien?

Tiedän, että aikasi on kallisarvoista, ja siksi suoraan asiaan: ensiapukouluttajien maailma on muuttunut, ja tila, jossa me työskentelemme, käy päivä päivältä ahtaammaksi. Moni sinun kaltaisesi ammattitaitoinen kouluttaja on löytänyt itsensä nurkkaan ajetuksi, pakotetuksi toimimaan suurempien koulutusorganisaatioiden alaisuudessa, usein alihankkijana. Mutta älä unohda, että sinä olet enemmän kuin vain rivi heidän tilikirjoissaan. Olet arvokas resurssi, joka edistää näiden organisaatioiden kasvua ja tuo heille sitä joustavuutta, joka tavalliselta työntekijältä puuttuu.

Kun koulutustarjontaa on yllin kyllin ja kouluttajapula iskee, sinä olet heidän pelastuksensa. Mutta, kun tilanne kääntyy, sinut unohdetaan ensimmäisenä. Eikö olekin ironista? Suuret toimijat kasvattavat valtaansa alentamalla kustannuksiaan – palkkaamalla uusia, vähemmän päteviä tekijöitä pilkkahintaan, tekijöitä, jotka eivät ole koskaan astuneet jalallaan ensi- ja akuuttihoidon todellisiin tilanteisiin. He osaavat lukea PowerPoint-esityksiä läpi, mutta kun asiakas kysyy, miksi lapsille defibrillaattori on harvemmin hyödyllinen, he jäävät sanattomiksi. Tässä maailmassa sinua käytetään ainoastaan ylivuotoresurssina – paitsi silloin, kun asiakas vaatii laatua, silloin sinuun taas luotetaan.

Sitten tulee se puhelu – “Kiinnostaako kouluttaa jatkossakin? Tiputa hintojasi.” Tämä on tuttua, eikö? Ja ennen kuin huomaatkaan, et saa enää koulutuspyyntöjä, ellet suostu laskemaan hintojasi. Ja sinä suostut, sillä laskut on maksettava, perheesi odottaa sitä pientä ekstraa, johon olette tottuneet. Ja niin, nämä suuret organisaatiot jatkavat voittokulkuaan, käyttäen sinua ja muita alihankkijoita hyväkseen, voittaen tarjouskilpailut alhaisilla kustannuksillaan – kunnes taas eräänä päivänä, kilpailutetaan sinun palkkiosi uudestaan, ja sinun on todettava, että peli ei enää ole sen arvoista.

Tämä kierre tuntuu loputtomalta. Markkinoilla vallitsee tiukka kilpailu, missä suuret toimijat hakevat valtaa liiallisella velkarahalla ja alentamalla kouluttajien taksoja ja vielä suuremmat ainoastaan alentamalla kouluttajien taksoja. Lopulta, ensiapukoulutusmarkkinat palvelevat vain kasvottomia osakkeenomistajia ja järjestöjen johtajia, unohtaen sen, miksi me täällä olemme: Kouluttamassa maallikkoauttajia, jotta he osaavat antaa apua siihen asti kunnes ensihoidon ammattilaiset pääsevät paikalle. Niin ja ne poskettomalla velkarahalla kasvavat päätyvät yritysjärjestelyiden kautta vielä suurempien omistukseen.

Vastavirtaan uiminen

Kaikesta huolimatta, me Uskalla Auttaa Oy:ssä olemme löytäneet tiemme kasvuun, ja tänä vuonna saavutamme itse asiassa parhaan kannattavuutemme ikinä. Tämä menestys ei perustu siihen, että leikkaisimme kouluttajiemme palkkioita, vaan rohkeuteemme uida vastavirtaan. Laadun ansiosta olemme erottuneet joukosta – kiitos laajojen kouluttajajoukkojemme, jotka ovat epäilemättä Suomen ammattitaitoisimpia.

Palvelemme pääosin niitä organisaatioita ja yrityksiä, jotka asettavat aidot tarpeensa ja laadun etusijalle. Olemme jopa voittaneet julkisten tahojen kilpailutuksia uskomattoman kustannustehokkaan toimintamalliemme ansiosta, koskaan kuitenkaan tinkimättä siitä, mitä kouluttajillemme maksamme. On surullista kuulla, että suuret organisaatiot maksavat hälyttävän alhaisia palkkioita kouluttajilleen – me Uskalla Auttaa Oy:ssä emme allekirjoita tätä toimintamallia.

Meille on elintärkeää, että koulutuksiamme pitävät edelleen alansaparhaat ammattilaiset, sillä juuri heidän osaamisensa takaa koulutustemme korkean laadun. Tämä periaate onkin tämän kirjoituksen ydin. Ei ole meidän huolenaiheemme, jos toiset yritykset päättävät polkea hintojaan – me luotamme siihen, että laadukkaille koulutuksillemme löytyy aina kysyntää. Kuitenkin, suurin huolemme liittyy teihin, arvostettuihin kouluttajiin, ja mahdollisuuteen, että saatamme menettää teidät ajan saatossa. Jokainen ensiapukoulutusalalta poistuva pätevä ammattilainen heikentää väistämättä koko kentän laatua. Jos annamme massiivisen osaamisen heikkenemisen muodostua uudeksi normiksi, tulevaisuuden huippukouluttajat eivät yllä nykyisten ammattilaisten tasolle. Jos nykyinen suuntaus pysyy muuttumattomana, seurauksena voi olla, että kykymme tarjota korkealaatuisia koulutuksia kaikille niitä tarvitseville tulee väistämättä päätepisteeseensä. Laadusta emme suostu joustamaan, emme nyt emmekä tulevaisuudessa.

Te, jotka mahdollistatte joustavuuden ja edistätte kasvua, jotka pidätte yllä ja kehitätte ammattitaitoanne jatkuvasti työskennellessänne akuutti- ja ensihoidon kentällä, ja jotka olette ensiapukoulutuksen sydän ja sielu, kannatte tulevaisuuden avaimia käsissänne. Älkää salliko kenenkään vähätellä sitä mittaamatonta arvoa, jonka tuotte jokaiseen koulutukseenne. Älkää koskaan unohtako omaa arvoanne – älkää myykö ainutlaatuista ammattitaitoanne hintaan, joka ei heijasta sen todellista merkitystä. Pitäkää pää pystyssä ja vaatikaa sitä korvausta, joka teille oikeudenmukaisesti kuuluu!

Kunnioittaen,

Marko Ahtonen
Toimitusjohtaja
Uskalla Auttaa Oy
044 217 6663
marko(at)uskallaauttaa.fi


Uskalla Auttaa Oy haluaa korostaa, että kirjeen tavoitteena ei ole missään nimessä vaikuttaa ensiapukouluttajien itsenäisesti yrityksille tarjoamien palveluiden hintatasoon. Markkinamekanismit ja ammattilaisten oma arvostus määrittävät näiden palveluiden arvon.

Keskeisenä pyrkimyksenä on sen sijaan tuoda esille ja muistuttaa alalla toimivia ammattilaisia siitä, että heidän tulee säilyttää oikeus kohtuulliseen korvaukseen työstään. 

Viime aikoina monet suuret ensiapukoulutusorganisaatiot ovat merkittävästi alentaneet maksettujen korvausten määriä.* He ovat rekrytoineet uusia ensiapukouluttajia tarjoamalla heille lähes puolet pienempiä korvauksia. Samaan aikaan vanhoilta kouluttajilta vaaditaan palkkioiden alennuksia. Jos vastaavaa käytäntöä, jossa uusia työntekijöitä palkataan selvästi pienemmällä palkalla ja samalla vanhoilta vaaditaan palkanalennuksia tai muutoin heidän työsuhteensa päättyisivät, sovellettaisiin tavallisissa työsuhteissa, olisi se lainvastaista.

Uskalla Auttaa Oy pyrkii varmistamaan, että alalla vallitsee terve kilpailu, joka kunnioittaa ammattitaidon arvoa ja takaa ensiapukoulutuksen korkean laadun. Kehotamme kaikkia alan toimijoita noudattamaan reilun korvauksen periaatetta ja välttämään epäoikeudenmukaisia käytäntöjä, jotka heikentävät koulutuksen laatua ja aliarvioivat ammattilaisten työn arvoa.

*Yleisesti, alihankintana tehtyjen koulutusten tuntiveloitus on ollut 45-50 euroa, ottaen huomioon, että kouluttajina toimivat ensi- ja akuuttihoidon ammattilaiset omien päätyöidensä ohessa. Saamiemme tietojen perusteella uusille ensiapukouluttajille on maksettu alle 30 euroa tunnilta laskutuksella ja tuntipalkkalaisille jopa alle 20 euroa tunnilta.