Oma tili

Kiristysside

 • Massiivisen verenvuodon tyrehdyttämiseen
 • Iso koko sopii kaikille
 • Voidaan asettaa yhdellä kädellä

29  alv 24% 23,39  alv 0%

Tuotekuvaus

Pakkaus sisältää yhden kiristyssiteen, joka soveltuu myös itselleen laitettavaksi yhdellä kädellä. Tämä kiristysside on valikoitunut luotettavuudeltaan ja laadultaan myös akuutin ensihoidon ammatilaistemme käyttöön.

Koko: 38mm x 950mm (Huom! Koko riittää laajemmankin raajan ympärille)

Kiristyssiteen käyttöohjeet:

Kiristysside on tarkoitettu tilanteisiin, joissa hallitsematon verenvuoto pyritään pysäyttämään kokonaan ja verenvuotoa ei ole muilla keinoin saatu hillittyä riittävästi. Kiristysside kuuluu Suomessa niin ensihoidon kuin poliisinkin tavanomaiseen varustukseen. Kiristysside EI OLE ensisijainen keino verenvuodon tyrehdyttämiseen raajassa, mutta viimeisenä ja henkeä pelastavana toimena sen tulisi löytyä jokaisen ensiapuvarustuksesta.

Milloin kiristyssidettä tulisi käyttää?

Kiristysside voi oikein käytettynäkin aiheuttaa vahinkoa raajassa, mutta sen käyttöä vakavissa tilanteissa ei pidä aristaa. Jos runsas verenvuoto uhkaa henkeä, niin kiristyssiteellä verenvuoto voidaan saada hallintaan, kunnes potilas saadaan parempaan hoitoon.

Harva meistä joutuu koskaan tilanteeseen, jossa kiristyssidettä joutuisi käyttämään, mutta jokaisen tulisi uskaltaa käyttää kiristyssidettä seuraavassa tilanteessa:

 • Verenvuoto raajassa on runsasta ja hallitsematonta, eikä sitä saada hallintaan voimakkaalla painamisella.

Runsasta ja hallitsematonta verenvuotoa raajoissa voivat aiheuttaa esimerkiksi:

 • Auto-onnettomuudet
 • Syvät viiltohaavat
 • Murskavammat
 • Ampumahaavat

Kuka voi käyttää kiristyssidettä?

Kuka tahansa voi käyttää kiristyssidettä, eikä sen käyttämiseen tarvita mitään erikoislupia tai virallisia ensiapukoulutuksia. Vaikka mitään osaamista kiristyssiteen käytöstä ei lain mukaan ole pakko olla, niin käytännössä käyttäjän tulee kuitenkin kiristyssiteen käyttö osata, eikä hätätilanteessa ole aikaa käytön opetteluun.

Kun kiristyssidettä joudutaan käyttämään, niin käytännössä aina puhutaan hätätilanteesta. Mikäli joudut tällaiseen tilanteeseen, niin soita aina 112.

Kiristyssiteen käytön tarkoitus

Kiristyssidettä käytetään, jotta saadaan runsas ja hallitsematon verenvuoto raajoissa hallintaan ja pysäytettyä kokonaan. Kiristyssidettä ei siis voi käyttää tilanteitta, joissa verenvuoto on muualla kuin raajoissa.

Kiristyssiteen käytön tarkoitus on saada lisää aikaa ja estää potilasta menettämästä henkeä uhkaavaa määrä verta. Oikein asetettu kiristysside siis estää osin tai kokonaan verenvuodon raajassa ja siten se antaa aikaa potilaalle selviytyä, kunnes ensihoito saa vietyä potilaan sairaalaan tarvitsemaansa hoitoon.

Ensiapu runsaasti verta vuotavissa raajavammoissa (kiristysside)

Kun käytössäsi on kiristysside, niin toimi runsaasti verta vuotavissa raajavammoissa seuraavasti:

Paikallista verenvuoto

Ennen kuin voit käyttää kiristyssidettä tai muutoinkaan aloittaa ensiaputoimenpiteet, niin sinun tulee paikallistaa verenvuoto. Toisissa tilanteissa kohdan löytäminen on helppoa ja jopa  itsestään selvää, mutta esimerkiksi erilaisissa murskavammoissa ja autokolareissa vuotokohdan paikallistaminen ei olekaan niin yksinkertaista ja helpppoa. Mikäli mahdollista, niin riisu/leikkaa vaatetusta pois ja laita potilas makuulle, niin helpotat tutkimista. Yritä pysyä itse rauhallisena ja keskittyneenä, jotta pystyt paikallistamaan vuotokohdan mahdollisimman nopeasti.

Paina vuotokohtaa

Kun olet paikallistanut vuotokohdan raajassa, niin aloita välittömästi sen painaminen lisätäksesi painetta vuotokohtaan. Mikäli verenvuoto ei vähene merkittävästi tai pysähdy kokonaan kovasta painamisesta huolimatta, niin sinun tulee käyttää kiristyssidettä.

Jos potilas on tajuissaan, niin kerro tälle, että aiot laittaa hänelle kiristyssiteen. Kiristyssiteen laittaminen on usein kivulias prosessi ja se lisää kipuja jo valmiiksi tuskissaan olevalle potilaalle. Kerro, että kiristysside tuottaa kipua, mutta se saattaa pelastaa hänen raajansa tai jopa henkensä.

Kiristyssiteen paikka

Aseta kiristysside 5-7cm vuotokohdan yläpuolelle tai mikäli mahdollista, niin vuotokohdasta seuraavan nivelen yläpuolelle. Mikäli vuotokohta siis on nilkassa, niin kiristysside voidaan asettaa polven yläpuolelle. Mikäli kuitenkin vuotokohta on reidessä, niin tällöin kiristysside laitetaan mahdollisuuksien mukaan 5-7cm vuotokohdan yläpuolelle.

Kiristyssiteen käyttö

 1. Ota kiristysside pois pakkauksesta, avaa tarranauha ja laita kiristysside oikealle paikalle.
 2. Kiristä tarranauha tiukasti raajan ympärille ja kiinnitä se.
 3. Kierrä sauvasta kunnes verenvuoto loppuu.
 4. Laita sauva sille tarkoitettuun kohtaan siten, ettei se pääse kiertymään auki ja varmista paikoillaan pysyminen vielä kiinnittämällä valkoinen tarranauha paikoilleen.
 5. Merkitse aika ylös valkoiseen tarranauhaan, jolloin kiristysside on laitettu paikoilleen.

Kun kiristysside on laitettu paikoilleen, niin älä koskaan löysää tai irrota sitä. Kiristyssiteen irrottaminen tai löysääminen tehdään aina vasta sairaalassa tai ensihoidon toimesta.