Oma tili

Celox Rapid Z-Fold Gauze hemostaatti

  • nopea hemostaatti
  • sidosmuodossa
  • massiivisiin verenvuotoihin

66  alv 24% 53,23  alv 0%

Toimitusaika: 2-5 työpäivää

Tuotekuvaus

Celox Rapid Z-Fold Gauze on erittäin nopeasti toimiva hemostaatti sideharsona, joka pysäyttää massiivisen verenvuodon vain 60 sekunnin painamisella. Hemostaatti on tässä tuotteessa sidoksessa itsessään, joka saadaan laitettua haavan sisään aiheuttamaan vuotokohtaan parempaa kompressiota käsillä painamisen tueksi.

Verenvuodon tyrehdyttäminen

Runsas ulkoinen verenvuoto on pyrittävä saamaan aina hallintaan mahdollisimman pian ja autettava on toimitettava pian sairaalahoitoon. Hallitsemattomissa ja runsaissa verenvuototilanteissa tulee ensiaputoimien lisäksi soittaa aina samanaikaisesti 112. Runsas veren menetys johtaa herkästi shokkiin, eli verenkierron häiriötilanteeseen. Vakiintunut ja toimivaksi havaittu keino on painaa suoraan kohtaa, josta runsas vuoto tulee. Painamisessa on suositeltavaa käyttää kertakäyttökäsineitä ja jotain sidosta. Painaminen on yleisesti ottaen nopein ja helpoin keino yrittää saada runsas verenvuoto hallintaan. Haavan päälle voidaan ja kannattaa asettaa paineside, mutta tämä ei välttämättä korvaa yksinään voimakasta painamista tilanteissa, joissa haava vuotaa hallitsemattomasti. Painesiteellä voidaan mahdollisesti ehkäistä lisävuotoja, kun hallitsematon verenvuoto on saatu painamisella hallintaan. Paineside voidaan rakentaa vaikkapa kahdesta sideharso rullasta, jolloin toinen rulla asetetaan haavan päälle haavan suuntaisesti ja toinen rulla sidotaan napakasti alemman rullan päälle. Jos haava alkaa vuotamaan uudelleen tulee painamista jatkaa painesiteen päältä.

Hemostaatti massiivisen verenvuodon tyrehdyttämisessä

Markkinoilla on lukuisia eri valmistajien hemostaattisia sidoksia ja valmisteita, joissa on mukana veren hyytymistä edistävää ainetta. Hemostaatit asetaan yleensä sidoksena tai rakeena haavan sisälle, jonka jälkeen jatketaan haavan painamista.  Uusimpien hoitosuositusten valossa näyttäisi siltä, että hallitsemattomissa verenvuoto tilanteissa kannattaisi harkita hemostaattien käyttöä yhdistettynä painamiseen, mikäli niitä on saatavilla.

Kiristyssiteen käyttö massiivisessa verenvuodossa

Jos henkeä uhkaava verenvuoto on raajan alueella ja vuotoa ei saada painamalla hallintaan, tulee tällaisessa tilanteessa harkita kiristyssiteen käyttöä. Tällaisia tilanteita voivat olla raajan murskavammat, syvät viilto -tai pistohaavat isojen valtimoiden kohdalla sekä traumaattiset amputaatio tilanteet. Kiristyssiteen toimintaperiaate perustuu tasaiseen puristukseen raajan ympärillä, joka pienentää kudosvaurion riskiä. Oikein käytettynä kiristyssiteellä saadaan paikallisesti verenkierto loppumaan. Kiristysside tulee asettaa raajaan noin 5-7 senttimetriä vuotokohdasta raajan tyviosaan päin. Kiristysside tulee kiristää siten, että verenvuoto vähenee merkittävästi tai loppuu kokonaan. Tämä vaihe saattaa aiheuttaa autettavalle kipua, mutta riittävä kiristys tarvitaan, jotta saadaan verenvuoto tyrehtymään. Lukitse kiristysside sen ollessa riittävän tiukalla ja merkitse siihen kellonaika milloin lukittu. Autettava on saatava viipymättä sairaalahoitoon. Älä löysää tai irrota kiristyssidettä. Tämän toimenpiteen suorittaa aina vain terveydenhuollon ammattilainen ja se tehdään pääsääntöisesti aina vasta lopullisessa hoitopaikassa, eli sairaalassa.

On suositeltavaa käyttää tehdasvalmisteisia valmisteita, mikäli sellainen on tilanteessa saatavilla. Henkeä uhkaavassa raajojen alueen verenvuototilanteissa voidaan myös käyttää itse rakennettua kiristyssidettä, mikäli valmisvälinettä ei ole saatavilla ja verenvuotoa ei saada hallintaan painamalla.